2010. aastal tehti KredExi renoveerimislaenuga korda 135 korterelamut

01.02.2011

2010. aastal väljastasid pangad 135 KredExi korterelamu soodusintressiga renoveerimislaenu kogusummas 178 miljonit krooni ehk 11,4 miljonit eurot. Keskmine laenusumma oli 1,3 miljonit krooni ehk 84 tuhat eurot, keskmine maja suurus 2 552 m² ning teostatavate rekonstrueerimistöödega saavutatav keskmine energiasääst on 33,2%. Pooled lepingutest on sõlmitud Tallinnas asuvate korterelamute rekonstrueerimiseks ning peamiselt teostatakse laenu abil korterelamute fassaadide ja katuse soojustamist ning küttesüsteemide renoveerimist. KredExi pikaajalist soodusintressiga renoveerimislaenu saab taotleda SEB Pangast ja Swedbankist.

„Ootasime korterelamutelt 2010.aastal suuremat aktiivsust sooduslaenu kasutamisel, kuid tulemusega võib siiski rahule jääda. Laenu kasutamist mõjutas kindlasti augustis turule jõudnud info rekonstrueerimistoetuste kohta, mis avanes taotlejatele kahjuks alles septembri lõpus“, ütles KredExi eluasemedivisjoni juht Mirja Adler

„Loodame, et käesoleva aasta kevadeks on korterelamud jõudnud teha kõik vajalikud ettevalmistused rekonstrueerimiseks ja kasutavad aktiivselt nii sooduslaenu kui rekonstrueerimistoetust, mille abil tehakse oma korterelamu terviklikult korda, et järgmine kütteperiood mööduks juba väiksemate küttekulude ja tervisliku sisekliimaga majas“, lisas Adler.

Alates 2010.aasta septembrist saavad korteriühistud või –ühisused taotleda KredExist kuni 35% ulatuses korterelamute rekonstrueerimistoetust, mille abil saab vähendada näiteks renoveerimislaenu omafinantseeringut. Detsembri lõpu seisuga on toetuse positiivse otsuse saanud juba 50 korterelamut kogusummas ligi 14 miljonit krooni ehk 886 tuhat eurot.

Laenu ja rekonstrueerimistoetuse eeltingimuseks on energiaaudit ning tervikprojekti olemasolu, millele saab samuti KredExist toetust taotleda. Energiaauditi ja ehitusprojekti toetus on 50 % dokumendi maksumusest, kuid mitte rohkem kui 700 eurot energiaauditi ning 4000 eurot ehitusprojekti puhul.